فهرست مطالب

طلوع بهداشت - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 55، فروردین و اردیبهشت 1395)

نشریه طلوع بهداشت
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 55، فروردین و اردیبهشت 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/15
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سید مصطفی ایمنی، عباس اخوان سپهی، محمد مهدی سلطان دلال* صفحات 1-9
    مقدمه
    باکتریوفاژها ویروس هایی هستند که بر سلول های پروکاریوت و به ویژه در تخریب باکتری ها اثرگذارند. مکانیسم اثر آن ها بسیار انتخابی است، به گونه ای که هر باکتریوفاژ تنها بر باکتری خاصی اثر می گذارد. باکتریوفاژ ها به دلیل داشتن خواص ویژه، می توانند جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیک ها در درمان بیماری های عفونی باشند. هدف این تحقیق جداسازی باکتریوفاژ مخصوص باکتری اشریشیاکلی از فاضلاب است.
    روش بررسی
    هشت نمونه از فاضلاب که هرکدام شامل حدود 50 میلی لیتر فاضلاب خام بود و بافاصله زمانی 10 دقیقه از تصفیه خانه زرگنده واقع در تهران جمع آوری شد. سپس با محیط کشت Brain-Heart Infusion Medium) (BHI: به عنوان محیط کشت مایع جهت رشد میکروارگانیسم ها مخلوط شد. مراحل دیگر کار شامل خالص سازی ، تلقیح باکتری و تعیین میزبان نیز برای جداسازی باکتریوفاژ انجام شدند. جهت انتخابی بودن تاثیر باکتریوفاژ بر روی میکروارگانیسم ها یی مانند:E.coli (ATCC25922)، Enterococcus faecalis (ATCC19433)، Staphylococcus aureus (ATCC2392) وYersinia enterocolitica (ATCC9610) بررسی شد.
    یافته ها
    از هر هشت نمونه باکتریوفاژ منتخب اشریشیاکلی جدا شد.آزمایش تعیین میزبان نشان داد که این فاژها، به خوبی قادر به لیز کردن و از بین بردن باکتری اشریشیاکلی هستند، اما روی سایر باکتری های مورداستفاده، هیچ تاثیری ندارند.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان داد که باکتریوفاژها به صورت اختصاصی عمل می کنند. با توجه به اینکه میزان مقاومت به آنتی بیوتیک ها در حال افزایش است، باکتریوفاژها می توانند جایگزین مناسبی برای کاربرد آنتی بیوتیک ها در درمان عفونت های باکتریایی باشند.
    کلیدواژگان: باکتریوفاژ، فاضلاب، اشریشیاکلی، آنتی بیوتیک
  • محمدحسن احرام پوش، غلامحسین حلوانی، محمد تقی قانعیان، علی دهقانی، محسن حسامی آرانی* صفحات 10-25
    مقدمه
    در صورت عدم کنترل صحیح مخاطرات و ریسک های زیست محیطی ناشی از صنایع ، می تواند خسارات جبران ناپذیری به محیط زیست وارد گردد . از این رو ، این مطالعه با هدف شناسایی و ارزیابی ریسک های زیست محیطی ( نظیر: انتشار آلاینده ها به هوا، تخلیه آلاینده ها به آب ، تخلیه آلاینده ها به خاک ، مصرف مواد خام، مصرف انرژی و...) و برآورد هزینه های کنترلی به روش ویلیام فاین (william fine) و (PHA) در مجتمع فولاد کویر صورت گرفته است.
    روش بررسی
    پس از دسته بندی مخاطرات زیست محیطی در لیست مقدماتی خطر((PHL: Preliminary Hazard List براساس واحدکاری، فعالیت های انسانی و عملکرد ماشین آلات موجود در سالن تولید مجتمع فولاد کویر به صورت مطالعات میدانی شناسایی وارزیابی ریسک به روش ویلیام فاین جهت RAC1 انجام شد. راهکار اصلاحی برای ریسکهای بحرانی ارائه وRAC2 محاسبه گردید. در این تحقیق از نرم افزار SPSS نسخه19 جهت محاسبات آماری استفاده شد.
    یافته ها
    براساس یافته های این تحقیق، تعداد 356خطر زیست محیطی، در قالب 9 گروه خطر شناسایی شد. قبل از مداخلات، تعداد ریسک های قابل قبول89، پایین ترین حد قابل قبول ALARP )) 204و ریسکهای غیرقابل قبول (بحرانی) 63 بود. پیش بینی می شود پس از اجرای اقدامات کنترلی تعداد ریسک های قابل قبول به 183 و پایین ترین حد قابل قبول به 173 تغییر یابد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که شناسایی جامع و ارزیابی مخاطرات زیست محیطی در صنعت نورد، ضمن نمایش معایب و نواقص فنی مخرب محیط زیست و خطاهای پرسنل نسبت به این مقوله ، نیاز به بازرسی های زیست محیطی، آگاه سازی و حساس سازی و تغییر نگرش پرسنل شاغل در این صنعت را نسبت به حفظ و ارتقاء سلامت محیط زیست ، ضروری می سازد.
    این مقاله حاصل پایان نامه کارشناسی ارشد بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد است.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک زیست محیطی، صنعت نورد، ویلیام فاین، مخاطرات زیست محیطی، PHA
  • فاطمه سادات عسگریان، حسین فلاح زاده*، فرناز اعتصام صفحات 26-35
    مقدمه
    مشکلات خواب در کودکان سنین مدرسه شایع می باشد که علیرغم شیوع بالا، مشکلات خواب اغلب نادیده گرفته می شود. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی مشکلات خواب در دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر کاشان می باشد.
    روش بررسی
    این تحقیق یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که 300 نفر از کودکان سنین 7-12 سال مدارس ابتدایی شهر کاشان موردبررسی قرار گرفتند. نمونه گیری به روش تصادفی از نوع خوشه ایو ابزار گردآوری داده ها سوالات مربوط به سن و جنس کودک به همراه پرسشنامه BEARS که توسط مادران کودکان موردمطالعه تکمیل شد. جهت تجزیه تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمون T-Test نمونه های مستقل برای مقایسه میانگین طول مدت خواب و آزمون من ویتنی یو تست برای بررسی اختلاف بین گروه های سنی و جنسی استفاده شد.
    یافته ها
    درمجموع 300 نفر در این مطالعه شرکت کردند که 3/44 % پسر و 7/55% دختر بودند. شایع ترین مشکلات خواب سخت بیدار شدن از خواب و کابوس شبانه بود. فراوانی نسبی بیدار شدن در طی شب در پسرها بیشتر از دختران بود (05/0P<) .
    نتیجه گیری
    فراوانی بالای مشکلات خواب در گروه موردمطالعه می تواند نشانگر اهمیت توجه به مشکلات خواب در دانش آموزان و اطلاع رسانی در خصوص الگوهای بهداشتی خواب به منظور ارتقا سطح آگاهی والدین از طریق مدارس و جلسات اولیا و مربیان باشد.
    کلیدواژگان: اختلال، خواب، کودکان
  • سمیه رهدار، مرتضی احمد آبادی، ادریس بذرافشان، محمود تقوی*، محسن امرالهی صفحات 36-50
    مقدمه
    صنایع نساجی یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان ترکیبات آلی و رنگی می باشند. متیلن بلو رایج ترین ماده رنگی جهت رنگ آمیزی است. در مطالعه حاضر، پودر پوست بادام زمینی به عنوان یک جاذب ارزان قیمت جهت حذف رنگ متیلن بلو از محلول های آبی مورداستفاده قرارگرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، در مقیاس آزمایشگاهی اثر پارامترهای بهره برداری ازجمله pH(12-2)، زمان تماس (210-5 دقیقه)، مقدار جاذب (1-1/0 گرم بر لیتر) و غلظت اولیه رنگ (120-10میلی گرم بر لیتر) بر حذف رنگ از فاضلاب سنتتیک موردبررسی قرار گرفت. همچنین رفتار جذب رنگ توسط ایزوترم های فروندلیچ و لانگمویر ارزیابی شد.
    یافته ها
    بالاترین راندمان حذف رنگ متیلن بلو از محلول در pH بهینه11، زمان تماس75 دقیقه و دوز جاذب 8 گرم برلیتر و غلظت اولیه 10 میلی گرم بر لیتر حاصل شد. وقتی که غلظت از 10 به 100 میلی گرم بر لیتر می رسد راندمان حذف از 5/99 به 46/96 درصد کاهش می یابد. نتایج بررسی ایزوترم های جذب نشان داد که فرآیند جذب متیلن بلو با استفاده از پودر پوست بادام زمینی از مدل لانگمویر (R2=0.894) پیروی می کند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، پودر پوست بادام زمینی از توانایی مطلوبی در حذف رنگ متیلن بلو از محلول های آبی و فاضلاب های صنعت نساجی برخوردار است.
    کلیدواژگان: پودر پوست بادام زمینی، متیلن بلو، جذب سطحی، ایزوترم جذب
  • محمد ملکوتیان*، علیرضا مصداقی نیا، یاسر سلطانی نژاد صفحات 51-64
    مقدمه
    فلزات سنگین از عناصر سمی و پایدار در محیط هستند که با ورود به منابع آبی نهایتا وارد چرخه زیستی جانداران شده و اثرات نامطلوبی ایجاد می نمایند. پژوهش حاضر جهت بررسی تغییرات غلظت فلزات سنگین کروم و آرسنیک در رودخانه های حوضه سد بافت و سد رابر که بعضا به مصرف شرب رسیده و یا به این منظور پیش بینی شده اند، می پردازد.
    روش
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی است که از تابستان 1392 لغایت بهار سال 1393 انجام گرفت. طی بازدید میدانی 4 ایستگاه نمونه برداری از رودخانه های حوضه سدهای بافت و رابر انتخاب شد. تعداد 1 نمونه مرکب از رودخانه های مذکور و سدهای بافت و رابر در نیمه هرماه برداشت شد. غلظت فلزات سنگین کروم و آرسنیک در رودخانه های (بافت، سلطانی) حوضه سد بافت، و رودخانه های (رابر، سرمشک، سید مرتضی، رود در) حوضه سد رابر، به مدت 12 ماه اندازه گیری شد. غلظت کروم و آرسنیک با جذب اتمی کوره گرافیتی سنجش شد. داده ها با نرم افزار spss تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین غلظت کروم در رودخانه های حوضه سد بافت به ترتیب 01/5 و 19/5 ppb و در رودخانه های حوضه سد رابر به ترتیب 44/5، 5/5، 42/5 و 45/5 ppb به دست آمد. میانگین غلظت آرسنیک در رودخانه های حوضه سد بافت به ترتیب 52/16 و 71/11 ppb و در رودخانه های حوضه سد رابر به ترتیب 28/12، 6/13، 07/13 و 78/8 ppb حاصل شد. میانگین غلظت کروم در سدهای بافت و رابر به ترتیب 02/5 و 38/5 ppb و آرسنیک به ترتیب 53/23، 12/9 ppb به دست آمد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده غلظت فلز کروم در ایستگاه های موردمطالعه از رهنمود سازمان جهانی بهداشت، حد مجاز استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا و حد مجاز موسسه استاندارد تحقیقات صنعتی ایران کمتر بود. غلظت فلز آرسنیک از رهنمود سازمان جهانی بهداشت، حد مجاز استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا و از حد مجاز موسسه استاندارد تحقیقات صنعتی ایران بیشتر بود. این تفاوت ازنظر آماری معنی دار بود (0001/0p<). با توجه به اهمیت این موضوع ضرورت دارد که این مسئله رسیدگی و در ارتباط با تقلیل آن برنامه ریزی های لازم به عمل آید.
    کلیدواژگان: فلز سنگین، رودخانه، سد
  • رضا کرمی نژاد*، زهره طباطبایی شهربابکی صفحات 65-76
    مقدمه
    هوش معنوی به درک رابطه با سرچشمه هستی و معنا بخشی به زندگی گفته می شود؛ یعنی آنچه هدف غایی ما از زیستن است را تشکیل می دهد. این پژوهش باهدف مقایسه هوش معنوی و سبک های اسنادی زنان معتاد و غیر معتاد شهر یزد انجام شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش این پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه موردمطالعه این پژوهش شامل کلیه زنان شهر یزد در سال 1392 بود؛ که نمونه ای به حجم 300 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی چندمرحله ای از مناطق سه گانه شهر یزد انتخاب شد؛ و از جامعه زنان معتاد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد در شهر به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای تصادفی نمونه ای با حجم 108 نفر انتخاب شد. در این پژوهش از پرسشنامه هوش معنوی 29 سوالی عبدالله زاده وهمکاران و از پرسشنامه سبک اسنادی پترسون و سلیگمن(ASQ) استفاده شد و داده ها با روش های آماری تی مستقل و همبستگی پیرسون تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش بیانگر تفاوت معنادار میان هوش معنوی زنان معتاد و غیر معتاد بود (یک دامنه، 05/0>P، 406=df، 22/3=t)، همچنین زنان معتاد به طور معناداری از سبک اسنادی منفی در برابر شکست ها استفاده می کردند (یک دامنه، 001/0>P، 406=df، 90/5=t) و بین هوش معنوی و سبک های اسنادی همبستگی مثبت وجود دارد (582/0=rs، 306=N، 001/0>P، دو دامنه).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش، بدون درک معنای زندگی، زیستن ارزش چندانی برای انسان نخواهد داشت. چراکه رنج زندگی بدون معنویت، رنج معنادار نخواهد بود؛ و در مواجهه با چالش های زندگی انسان را به کناره گیری و درماندگی خواهد رساند. بر همین اساس یافتن معنای زندگی و داشتن سبک های اسنادی مثبت از عوامل اثرگذار بر گرایش افراد به مواد مخدر است.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، سبک های اسنادی، سوءمصرف مواد، اعتیاد
  • نگار جعفری، افشین ابراهیمی*، حمیدرضا پورزمانی، حمزه اسماعیلی صفحات 77-88
    مقدمه
    کدروت آب به دلیل وجود ذرات، ترکیبات آلی و میکروارگانیسم ها بوجود می آید. مطالعه حاضر به منظور بررسی کارایی نانو ذرات مغناطیسی پوشش داده شده با پلیمر کاتیونی کیتوزان در حذف کدورت از محلول های آبی طرح ریزی گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مداخله ای آزمایشگاهی می باشد. در این مطالعه از تکنیک ترسیب شیمیایی همزمان جهت سنتز نانو ذرات مغناطیسی و پوشش آن با پلیمر کیتوزان استفاده شد و اثرات دوز نانو ذرات مغناطیسی(4 و 3، 2، 1 گرم در لیتر)، pH (در محدوده 9 و7،6 ،4)، زمان ته نشینی(60، 50، 40، 30، 20، 10 و 5 دقیقه)، قدرت میدان مغناطیسی خارجی(در محدوده 7/0 و 5/0، 25/0، و صفر تسلا) و مقادیر کدورت های اولیه مختلف(NTU 1000و 750، 500، 250) بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که افزایش دوز نانو ذرات، زمان ته نشینی، قدرت میدان مغناطیسی خارجی و شرایط محیط اسیدی با pH 5 تا 6 از عوامل افزایش دهنده راندمان حذف کدورت توسط نانو ذرات مغناطیسی پوشش داده شده با کیتوزان بود. با کمک نانوذرات مورد مطالعه کدورت آب تا حد 5/99 درصد در شرایط بهینه کاهش یافت.
    بحث و نتیجه گیری
    نانو ذرات مغناطیسی پوشش داده شده با کیتوزان، کارایی خوبی در حذف کدورت از محلول های آبی نشان داد. استفاده از یک میدان مغناطیسی خارجی توانست به طور موثر زمان ته نشینی فلوک های مغناطیسی را کاهش دهد. لذا کاربرد توام نانو ذرات مغناطیسی مورد مطالعه همراه با میدان مغناطیسی خارجی می تواند کدورت آب های بسیار کدر را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
    کلیدواژگان: نانوذرات، کیتوزان، کدورت، آب
  • محمد هادی دهقانی، زهیر نوروزی، الهام نیک فر*، امیر حسین محوی صفحات 89-101
    مقدمه
    بیس فنولA یک آنتی اکسیدان غیرقابل تجزیه بیولوژیکی بوده که مخاطرات زیادی برای سلامتی انسان و حیوانات دارد. و به علت اینکه تنها مقدار کمی از آن در طی تصفیه فاضلاب حذف می شود، فاضلاب حاوی بیس فنولA می تواند منبع آلودگی در محیط آبزی باشد. لذا هدف از انجام این مطالعه بررسی عملکرد فناوری اولتراسونیک و پراکسید هیدروژن در حذف بیس فنولA از محلول های آبی می باشد.
    روش بررسی
    آزمایشات سونوشیمیایی توسط دستگاه اولتراسونیک )ساخت شرکت (Elma در توان های 300 و 500 وات و فرکانس های 35 و 130 کیلوهرتز در انجام شد. غلظت پراکسید هیدروژن 5، 15و 30 میلی گرم در لیتر و غلظت اولیه بیس فنولA در محدوده 2، 5، 20و 50 میلی گرم در لیتر بود. جهت اندازه گیری غلظت بیس فنولA از دستگاه Spectrometer UV/VIS Lambada 25 Perkin Elmer، Shelton استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که فرآیند تلفیقی اولتراسونیک و پراکسید هیدروژن با راندمان 65/98 درصد، بالاترین راندمان را در حذف بیس فنولA دارا می باشد. بیشترین میزان حذف نیز در فرکانس 130 کیلوهرتز و توان 500 وات همراه با 30 میلی گرم در لیتر پراکسید هیدروژن در 11pH= مشاهده شد. همچنین نتایج این مطالعه نشان داد که با افزایش pH سرعت تجزیه بیس فنولA توسط هر سه فرآیند (اولتراسونیک، پراکسیدهیدروژن و تلفیق اولتراسونیک و پراکسیدهیدروژن) افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که فرآیند تلفیقی اولتراسونیک و پراکسید هیدروژن می تواند به عنوان یک روش پاک و دوستدار محیط زیست جهت تصفیه آب های حاوی بیس فنولA در حد معقول مورداستفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: اولتراسونیک، پراکسید هیدروژن، بیس فنولA، محلول های آبی
  • الهام حمزه ییان، محمد مهدی تقی زاده* الهام اسراری صفحات 102-109
    مقدمه
    ازآنجاکه بوی آب آشامیدنی ازنظر مصرف کنندگان ناخوشایند است، بنابراین در مناطقی که بوی آب مورد اعتراض مصرف کنندگان می باشد، بایستی تحقیقاتی جهت یافتن عامل ایجاد بو در منابع تامین آن انجام گیرد تا بتوان راهکار های مهندسی و مدیریتی در جهت کاهش آن پیدا نمود. مشکل بو در چشمه ساسان کازرون نیز که از منابع تامین آب آشامیدنی شهرهای کازرون، بوشهر و تعدادی از روستاهای شهرهای مربوطه می باشد. در چندین سال اخیر باعث اعتراض مصرف کنندگان شده است. با توجه به اینکه مطالعات، فلور جلبکی منابع آبی را یکی از عوامل مهم ایجاد بو نشان داده اند، در این مطالعه نقش جلبک های مولد بو در بوی نامطبوع این چشمه موردبررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    نمونه برداری های منظمی از آب چشمه صورت گرفت و پس از تعیین ((TON: Threshold Odor Number نوع جلبک ها تشخیص داده شد و سپس تعداد آن ها به روش شمارش مستقیم میکروسکوپی شمرده شد .با توجه به اینکه جرم توده جلبکی ارتباط مستقیم با غلظت نیتروژن و فسفر دارد، غلطت این عناصر که در سال های اخیر توسط نهادهای مسئول مورد آزمایش قرارگرفته بود بررسی گردید و با غلطت لازم این عناصر برای رشد جلبک ها مقایسه گردید.
    یافته ها
    نتیجه مطالعات (TON) را برابر477/4 تا2/6 نشان داد که نشان از حد قابل تشخیص بو بود. نمودار ورگرسیون انجام شده ارتباط مستقیمی بین میزان TONو تعداد جلبک ها نشان داد. مقدار غلظت نیترات و فسفات در آب چشمه شرایط مساعد رشد جلبک ها را تایید می نمود. نتایج شناسایی جلبک ها نشان داد در آب چشمه جلبک اسیلاتوریا و میکروسیستیس از گروه سیانوباکتری ها(جلبک های سبز-آبی) که از عوامل تولید کننده طعم و بو می باشد به تعداد زیاد وجود دارد که باعث ایجاد بوی خاکی- کپکی در آب می شود. بررسی نقشه های زمین شناسی نیز نشان داد که چشمه آبرفتی و متاثر از دشت طراف می باشد.
    نتیجه گیری
    چون عامل بوی چشمه جلبک ها تشخیص داده شد و رشد جلبک ها وابستگی مستقیمی به وجود عوامل رشد دارد، و همچنین چشمه متاثر از نفوذ آلودگی های ناشی از کودهای بکار رفته در باغات اطراف است، لذا برای کنترل جلبک ها و بوی حاصله نیاز به مدیریت و کنترل استفاده از کودها و سایر آلاینده های حاوی ازت و فسفر می باشد.
    کلیدواژگان: چشمه ساسان، بو، جلبک ها، اسیلاتوریا، میکروسیستیس، (TON)
  • عابدین ثقفی پور* ناهید جسری، مهدی نوروزی صفحات 110-117
    مقدمه
    مالاریا یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی در بسیاری از مناطق جهان می باشد. این بیماری در 106 کشور جهان به صورت آندمیک وجود دارد. این مطالعه باهدف مشخص نمودن سیمای اپیدمیولوژیک مالاریا در استان قم طی سال های 91-1380 انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی- مقطعی بوده و با استفاده از داده های موجود بیماران مبتلابه مالاریا، طی سال های 91-1380 در استان قم انجام شد. داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون های T و کای دو مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    599 مورد بیمار مبتلابه مالاریا از استان قم گزارش شدند. مردان با 3/64 درصد اکثریت مبتلایان را تشکیل داده بودند. بیشترین موارد آلودگی(31/91%) ناشی از پلاسمودیوم ویواکس بوده است. 5/8 درصد از مبتلایان به مالاریا، ایرانی و 5/91 درصد بقیه غیر ایرانی بودند. همچنین بیشترین موارد بیماری (11/67%) در گروه سنی 15 سال و بالاتر رخ داده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به زائرپذیر بودن استان قم و نیز با عنایت به وجود پشه های ناقل، برنامه های مبارزه با مالاریا نظیر بیماریابی و درمان بیماران می بایست تداوم داشته باشد
    کلیدواژگان: مالاریا، اپیدمیولوژی، پلاسمودیوم، قم
  • رزیتا گل وردزاده، علی ارد* صفحات 118-126
    مقدمه
    گیاهان دارویی به سبب دارا بودن ترکیبات آنتی باکتریایی طبیعی بسیار موردتوجه هستند و ایران نیز یکی از غنی ترین منابع گیاهان دارویی به شمارمی رود. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر آنتی باکتریایی عصاره هسته انگور برافزایش عمر ماندگاری ماهی تیلاپیا است.
    روش بررسی
    ماهی ها بلافاصله پس از صید و عمل شستشو به دو بخش تقسیم شدند. یک گروه در عصاره هسته انگور (غلظت5/1%)به مدت 30 دقیقه غوطه ور و سپس در کیسه های پلی اتیلن بسته بندی گردیدند، دومین گروه نمونه ها نیز به عنوان شاهد بسته بندی و همه در دمای (1±4) درجه سانتی گراد یخچال نگهداری شدند. آزمایش های میکروبی شامل، شمارش کلی میکروب های هوازی مزوفیل (Totalcount)، باکتری های سرما گرا (PTC)، به همراه ارزیابی حسی در یک دوره 20 روزه در فواصل زمانی(2،0 ،5 ،10، 20،15)انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل، گروه حاوی عصاره به طور معنی داری (05/0P<) فساد میکروبی را نسبت به نمونه شاهد به تعویق انداخت، بطوریکه تعداد باکتری های شمارش شده در ماهی های تیمار شده با عصاره هسته انگور تا پایان دوره نگهداری کمتر از حد قابل قبول پیشنهادی (log cfu/g 7)باقی ماند.همچنین در بررسی حسی ماهیان تیمار شده با عصاره هسته انگور بالاترین کیفیت را در طول دوره نگهداری از خود نشان دادند.
    نتیجه گیری
    ماهی تیمارشده با عصاره هسته انگور در این مطالعه تا انتهای دوره نگهداری قابل مصرف بود، به طوری که عصاره توانست عمر ماندگاری نمونه ها را نسبت به نمونه شاهد افزایش دهند.
    کلیدواژگان: تیلا پیا، هسته انگور، آنتی باکتریال
  • علی چاپاریان* سکینه باقری لری، فریماه شمسی صفحات 127-136
    مقدمه
    بیماران باید از خطرات پرتوهای یونیزان مورداستفاده در آزمون های تصویربرداری پزشکی مطلع باشند تا بتوانند تصمیم های مناسبی درروند تشخیص و درمان بیماری خود داشته باشند. هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان آگاهی بیماران مراجعه کننده به مراکز تصویربرداری بیمارستان های استان یزد در مورد خطرات انجام آزمون های رادیولوژی و سی تی اسکن می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی است که بر روی 251 نفر بیمار از فروردین تا خرداد 1393 انجام شد. پرسشنامه ای با 33 سوال شامل سوالاتی در زمینه اطلاعات جمعیت شناسی، آگاهی از روش های مختلف تصویربرداری پزشکی و خطرات احتمالی مرتبط با آن و همچنین سوالاتی درباره انتظارات بیماران از پزشکان در بین بیماران توزیع شد و از آن ها خواسته شد که آن را تکمیل نمایند.
    یافته ها
    میانگین نمره مربوط به آگاهی بیماران 21/56 درصد و انحراف معیار برابر با 78/16 درصد بود. رابطه معنی داری بین سن، جنسیت و مدرک تحصیلی بیماران با میزان آگاهی آن ها مشاهده شد. درحالی که 6/95 درصد بیماران انتظار داشتند که پزشکشان در مورد منافع و خطرات احتمالی هر آزمون به آن ها توضیح دهد ولی فقط 6 درصد پزشکان در این مورد به آن ها توضیح داده بودند.
    نتیجه گیری
    آگاهی بیماران می تواند نقش مهمی در کاهش انجام آزمون های تصویربرداری غیر ضروری ایفا نمایند ولی باوجود تمایل فراوانی که در بین بیماران جهت کسب آگاهی در این زمینه وجود دارد، میزان آگاهی آن ها در این موضوع مطلوب نمی باشد. بنابراین باید با اتخاذ راهکارهایی آگاهی بیماران را افزایش داد.
    کلیدواژگان: آگاهی، بیماران، تصویربرداری پزشکی، خطرات پرتوها
  • سید سعید مظلومی محمود آباد، زهره کریمیان کاکلکی*، بهناز انجذاب، طاهره سلطانی صفحات 138-149
    مقدمه
    عفونت ادراری یکی از شایع ترین عوارض بارداری به حساب می آید، که با به کارگیری رفتارهای پیشگیری کننده می توان از وقوع آن جلوگیری کرد. هدف از مطالعه حاضر تعیین رفتارهای پیشگیری کننده از عفونت ادراری در زنان باردار براساس سازه های مدل اعتقاد بهداشتی در شهر یزد بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- مقطعی، بر روی 160 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر یزد انجام شد، که مبتلا به عفونت ادراری بودند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه مبتنی بر ساختارهای مدل اعتقاد بهداشتی بود. داده های حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و جداول توزیع فراوانی بیان وبا آزمون های تی تست تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در میان زنان باردار مورد مطالعه 1/63% (101 نفر) نمره آگاهی متوسط و 9/36% (59 نفر) نمره آگاهی خوب داشتند. از نظر نمره سازه های مدل اعتقاد بهداشتی1/73% ( 117 نفر) نمره موانع درک شده خوب، 95% (152 نفر) نمره منافع درک شده خوب، 95% (152 نفر) نمره حساسیت درک شده خوب و 3/81% (130 نفر ) نمره شدت درک شده خوب داشتند. بین نمره کلی آگاهی با نگرش همبستگی معنی داری وجود داشت(02/0p=) ولی همبستگی آگاهی با رفتار(08/0p=) و همبستگی نگرش با رفتار(09/0p=) معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج نیاز است که در مداخلات آتی بر سازه موانع درک شده در جهت پیشگیری از عفونت ادراری تمرکز شود و همچنین رفتارهای مربوط به عادات غذایی و نظافت بیشتر مد نظر قرار گیرد، همچنین لزوم مشارکت خانواده، همسر و رسانه های جمعی در طراحی برنامه های آموزشی ضروری است.
    کلیدواژگان: عفونت ادراری، زنان باردار، مدل اعتقاد بهداشتی
  • فرناز فراهت، علیرضا دانش کاظمی، مطهره امیری، امین ابراهیم پوراژدری* صفحات 150-161
    مقدمه
    دیابت منجر به عوارض و مشکلات متعددی می شود که مشکلات دهانی یکی از مهم ترین مشکلات بهداشتی در این بیماران می باشند. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت شاخص DMFT در بیماران دیابتی نوع دو و رابطه آن با HbA1c در شهر یزد در سال 1392 انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 203 نفر از بیماران دیابتی نوع دو که در سال 1392 به مرکز تحقیقات دیابت یزد مراجعه کرده بودند، در دو گروه دیابت کنترل شده و نشده (HbA1c کمتر یا بیشتر از 7%) به صورت تصادفی ساده انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند.اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه ای که شامل شاخص DMFT و HbA1C به انضمام متغیرهای دموگرافی بود، جمع آوری گردید. داده های با استفاده از نرم افزار آماری 17SPSS آزمون های Chi-square، Fisher exact test، ANOVA ، T-test و ضریب همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد میانگین تعداد دندان های پوسیده و از دست رفته و ترمیم شده به طور معنی داری در گروه بیماران با دیابت کنترل نشده بالاتر می باشد(000/0=P). بین شاخص DMFT در دو گروه مورد بررسی بر حسب استفاده از مسواک و نخ دندان نیز اختلاف آماری معناداری وجود داشت (000/0=P)
    نتیجه گیری
    شاخص DMFT در بیماران با دیابت کنترل نشده به طور معناداری بیشتر از گروه بیماران با دیابت کنترل شده بود. بنابر این لازم است به بیماران دیابتی کنترل نشده در این زمینه آگاهی داده شود.
    کلیدواژگان: DMFT، دیابت نوع دو، HbA1C
  • محمدعلی مروتی شریف آباد، فاطمه منصوری* علی دهقانی، آزاده نجارزاده، زهره کریمیان کاکلکی، عباسعلی دهقانی تفتی صفحات 162-175
    مقدمه
    پیام متنی می تواند به عنوان راهی برای ارائه برنامه های آموزشی پیشگیری مبتنی برالگوهای تغییر رفتار نظیر تئوری رفتار برنامه ریزی شده و مدل اعتقاد بهداشتی استفاده شود و می تواند به عنوان رویکرد جایگزینی نسبت به برنامه های آموزش فردی وگروهی در نظرگرفته شود. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثربخشی این روش نوین در ارتقاء رفتارهای مدیریت غذایی برگروهی از رابطین بهداشتی شهر یزد مبتنی بر الگوی باور سلامتی صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه مداخله ای تعداد 200 نفر از رابطین بهداشتی که در 16 مرکز بهداشتی درمانی شهر یزد مشغول فعالیت بودند شرکت داشته که بطور تصادفی و یکسان به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. پس از برگزاری پیش آزمون برای هر دو گروه، مداخله آموزشی بوسیله یک بسته آموزشی با تعداد تقریبی 500 پیامک در زمینه رفتارهای مدیریت تغذیه مبتنی بر الگوی باور سلامتی در مدت یک ماه و نیم به صورت روزانه ارسال شد و بعد از گذشت 8 هفته از مداخله پس از آزمون بعمل آمد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه ای مبتنی بر سازه های الگوی باور سلامتی به انضمام متغیرهای جمعیت شناختی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و با بکارگیری آمارتوصیفی، آزمون های آماری Non Parametric Wilcoxon، Mann-Whitney و Kruskal-Wallis، 2X و RR مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    رفتار کلی مدیریت غذا، بعد از آموزش در گروه مداخله به طور معنی داری افزایش یافت، درحالی که در گروه کنترل افزایش معنی داری مشاهده نشد. رفتار پختن، بعد از آموزش در گروه مداخله و همچنین گروه کنترل افزایش معنی داری نداشت. رفتار بهداشت فردی، بعد از آموزش در گروه مداخله و همچنین گروه کنترل افزایش معنی داری نداشت. رفتار جداسازی، بعد از آموزش در گروه مداخله افزایش معنی داری نداشت، درحالی که در گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافت. میانگین نمره سازه های حساسیت، شدت، منافع و موانع درک شده بعد از آموزش در گروه مداخله به طور معنی داری افزایش یافت، درحالی که در گروه کنترل به جز سازه شدت درک شده که بطور معنی داری کاهش یافته بود.
    نتیجه گیری
    سرویس پیام کوتاه می تواند به عنوان یک روش جدید و موثر در شکل دهی به رفتارهای مدیریت غذایی و بویژه تعیین کننده های آن مبتنی بر الگوی باور سلامتی استفاده گردد.
    کلیدواژگان: پیام کوتاه، مدیریت تغذیه، الگوی باور سلامتی
  • علی ابراهیمی، ژاله رفاهی، حسن زارعی محمودآبادی*، نوشاد قاسمی صفحات 176-186
    مقدمه
    بررسی ها نشان می دهند که والدین کودکان با اختلالهای گسترده اوتیسم بیش از والدین کودکان بااختلالهای روان شناختی دیگر، در معرض فشارهای روانی ناشی از داشتن کودک ناتوان قرار دارند.تمامی مسائل و مشکلات این کودکان می تواند کیفیت زندگی و شادکامی خانواده های این کودکان را به خطر اندازد. لذا پژوهش حاضر با هدف اثربخشی روش شناخت درمانی گروهی بر کیفیت زندگی و شادکامی مادران کودکان مبتلا به اوتیسم در شهر شیراز صورت گرفت.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر ازنوع شبه آزمایشی به صورت پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل می باشد. بدین منظور ابتدا بر روی جامعه (130 نفری والدین اوتیسم در شهر شیراز)پرسشنامه های Happiness و quality of life اجرا و پس از بررسی نتایج به صورت تصادفی تعداد 30 نفر از مادرانی که نمره کمتری درپرسشنامه ها کسب کرده بودند انتخاب و در دو گروه آزمایش(15 نفر) و گواه(15 نفر) قرار گرفتند.روش شناخت درمانی گروهی بر روی گروه آزمایش به مدت 5/2 ماه طی 12 جلسه 5/1 ساعته اجرا گردید و طی همین مدت بر روی گروه گواه روش خاصی اجرا نشد، سپس پس آزمون اجرا گردید، آزمون پیگیری بعد از دو ماه اجرا گردید. داده ها از طریق آمار توصیفی(درصد، فراوانی، میانگین، انحراف معیار)و استنباطی (آزمون تی و کواریانس) مورد بررسی و تعبیر و تفسیر قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شناخت درمانی گروهی در گروه آزمایش به طور معناداری باعث افزایش کیفیت زندگی و ابعادآن و میزان شادکامی مادران شده است (001/p< ) همچنین شناخت درمانی گروهی در مرحله پیگیری تاثیر معناداری بر کیفیت زندگی و شادکامی داشته است(001/p<)
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان دادکه مداخله موجب بهبود کیفیت زندگی و ابعاد آن در والدین کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم می گردد که در نتیجه آن میزان شادکامی والدین افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی گروهی، کیفیت زندگی، شادکامی، مادران کودکان مبتلا به اوتیسم
  • محمدرضا زارع، انسیه طاهری، علی فاتحی زاده، محمد مهدی امین* صفحات 187-197
    مقدمه
    امروزه استفاده رو به گسترش از MTBE و همچنین خواص فیزیکی و شیمیایی آن از جمله حلالیت بسیار بالا در آب، باعث ورود این ماده به منابع آب می شود. از طرف دیگر لجن فاضلاب شهری حاوی موادی است که عمده آن ها حاوی درصد کربن بالایی نیز می باشند. لذا هدف از این مطالعه تهیه کربن فعال از لجن تصفیه خانه فاضلاب شهری و بررسی کارایی آن جهت حذف MTBE می باشد.
    روش بررسی
    پس از تهیه زغال از لجن تصفیه خانه و فعال کردن آن به وسیله محلول 3 مولار از H2PO4 وKOH و محلول 5 مولار از ZnCl2، اثر پارامترهایی چون نوع فعال کننده، pH (10-2)، زمان تماس (min240-0)، دوز جاذب (g/L6-2) و غلظت اولیه MTBE (mg/L70-20) در جذب MTBE بر کربن ساخته شده تعیین گردید. غلظت باقی مانده MTBE در محلول با استفاده از دستگاه گازکروماتوگرافی تعیین شد. در پایان داده های تجربی بدست آمده با استفاده از مدل های جذبی فروندلیخ و لانگموئیر مدلسازی شدند.
    یافته ها
    هرچند از لحاظ آماری تفاوت معنی داری در استفاده از فعال کننده های مختلف حاصل نگردید، اما بیشترین جذب MTBE در هر گرم از کربن فعال هنگامی حاصل می شود که از ZnCl2 به عنوان فعال کننده استفاده شد. بیشترین راندمان حذف (حدود %50) در pH اسیدی 4، دوز g/L6 از کربن فعال و غلظت mg/L20 از MTBE حاصل شد. نتایج ایزوترم های جذب نشان داد که مدل جذبی فروندلیخ تطابق بیشتری با داده های تجربی دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به مشکلاتی که در دفع لجن تصفیه خانه های فاضلاب وجود دارد، بازیافت آن به عنوان یک جاذب می تواند بسیاری از این مشکلات را مرتفع سازد. لذا پیشنهاد می شود کارایی این ماده در حذف آلاینده های دیگر و بررسی های اقتصادی جهت کاربرد آن در مقیاس صنعتی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بازیافت لجن، کربن فعال، حذف MTBE
  • امین گلی، امیر رضا طلایی* صفحات 198-207
    مقدمه
    فرمالدوئید یکی از ترکیبات آلاینده سمی، جهش زا و احتمالا سرطانزا می باشد که از صنایع مختلف دنیا به میزان زیاد به هوا تخلیه می گردد. هدف اصلی از این مطالعه بررسی پارامترهای کینتیکی یک بیوفیلتر چکنده و در کنار آن ارائه مدلی ساده رگرسیونی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه با کمک داده های حاصل از یک بیوفیلتر صافی چکنده در مقیاس آزمایشگاهی که در حذف بخار فرمالدوئید از هوا مورد استفاده قرار گرفته بود جهت تعیین ضرایب کینتیکی Km و rmax اقدام گردید. همچنین به کمک این داده ها یک مدل رگرسیونی ساده نیز محاسبه شد.
    یافته ها
    در نهایت با کمک این معادلات نسبت به پیش بینی راندمان سیستم در غلظت های مختلف ورودی به بیوفیلتر اقدام گردید و داده های حاصل با اندازه گیری های واقعی در پایلوت مورد مقایسه قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه مشخص نمود که مدل رگرسیونی از دقت بالایی بر خوردار است لیکن فقط قادر به پیش بینی متوسط راندمان بیوفیلتر در حذف بخار فرمالدوئید بود. ولیکن مدل کینتیکی دارای مقداری خطا در پیش بینی ها بود لیکن نتایج این مدل اتطباق زیادی با نتایج ورودی داشته و تقریبا فراز و فرودهای دوره راهبری سیستم را پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: فرمالدوئید، ضرایب کینتیکی، مدلسازی، بیوفیلتر، تجزیه بیولوژیکی
  • محمد امین بهرامی، مهسا اکبری*، محمدحسن امامی، حسین فلاح زاده صفحات 208-223
    مقدمه
    موفقیت هر سازمانی در گرو وجود یک نظام ارزشیابی کارآمد است. استفاده از استانداردهای اعتباربخشی بسیار کمک کننده است. اعتباربخشی به معنی فرآیند ارزیابی خارجی جهت بررسی سطح عملکرد مراکز بهداشتی درمانی می باشد. پژوهش حاضر با هدف طراحی ساختار اجرایی اعتباربخشی از دیدگاه ذی نفعان انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    مطالعه توصیفی کاربردی حاضر به صورت مقطعی در سال 93-92 با مشارکت 200 نفر از ذی نفعان اعتباربخشی بیمارستان سراسر کشور انجام شده است. منظور از ذی نفعان کسانی هستند که درگیر اجرای اعتباربخشی هستند و از ساختار فعلی و هدف آن آگاهی دارند. ابزار بررسی در این پژوهش پرسشنامه بسته است. در فاز اول پرسشنامه نیمه باز توسط 72 نفر تکمیل گردید که پس از اضافه نمودن نظراتشان، پرسشنامه به صورت بسته دراختیار 128 نفر دیگر از ذی نفعان قرار گرفت. افراد به سوالات که در رابطه با ابعاد اجرای اعتباربخشی بود، در طیف10-0 امتیاز دادند. روایی داده ها توسط صاحبنظران و پایایی آن ازطریق آزمون آلفای کرونباخ 2/96 به دست آمد و با نرم افزار SPSS نسخه 18 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد اکثر ذی نفعان در رابطه با ساختار کلی اجرایی اعتباربخشی معتقدند بیمارستانها باید در ابتدا به صورت داوطلبانه و سپس اجباری توسط یک ارگان مستقل غیر دولتی مانند JCI با استانداردهای بین المللی بومی شده، به صورت سالانه و به همراه آموزش پیش از اعتباربخشی مورد ارزیابی قرارگیرند.
    نتیجه گیری
    بطور کلی ذی نفعان با شیوه اعتباربخشی کنونی موافق نبوده و براساس نتایج بررسی توصیفی و تحلیلی نظرسنجی پاسخگویان مورد پژوهش، ساختار نهایی اجرایی اعتباربخشی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: ساختار اجرایی، اعتباربخشی، ذی نفعان
  • محمدیاسین سیفی گندمانی*، مسعود جان بزرگی، احمد علیپور، مهناز علی اکبری دهکردی صفحات 224-239
    مقدمه
    یکی از اولویت های نظام سلامت توجه به بهداشت روان است. از طرفی در سالیان اخیر، پرداختن به مذهب و معنویت به عنوان یکی از مولفه های اساسی رویکردهای درمانی و آموزشی، مورد تاکید قرار گرفته است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی روان درمانگری مبتنی بر کیفیت زندگی با جهت گیری اسلامی، بر افسردگی و کیفیت زندگی دانشجویان دانشگاه پیام نور استان چهارمحال و بختیاری انجام شده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، در قالب یک طرح نیمه آزمایشی انجام شده است. برای این کار، پس از انجام مصاحبه تشخیصی 40 نفر از دانشجویان افسرده مراجعه کننده به هسته های مشاوره دانشگاه در سال تحصیلی 93-94 انتخاب و بعد از اخذ رضایت آنان جهت شرکت در پژوهش، به روش جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. جهت سنجش متغیرها، از پرسشنامه های افسردگی بک و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی استفاده شد. هر دو گروه در پیش آزمون شرکت نمودند و سپس گروه آزمایش در 10 جلسه و هر جلسه به طور متوسط 90 دقیقه به صورت گروهی، مداخله درمانی را دریافت نمودند. برای تحلیل یافته ها از روش تحلیل کواریانس و نرم افزار SPSS-18 استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد روان درمانگری اسلامی مبتنی بر کیفیت زندگی کاهش معنادار افسردگی(73/0= 2η ،001/0>p، 3/96= (1،33) f) و افزایش کیفیت زندگی(52/0= 2η ،001/0>P، 77/35= (1،34) f) را در گروه آزمایش به همراه داشته است.
    نتیجه گیری
    پرداختن به بعد مذهب به عنوان یکی از مهمترین مولفه های تشکیل دهنده فرهنگ، و افزودن این بعد به مداخلات روانشناختی، با نگاهی کل گرایانه و یکپارچه نسبت به انسان می تواند به اثربخشی مداخلات کمک کند.
    کلیدواژگان: روان درمانگری، جهت گیری اسلامی، افسردگی، کیفیت زندگی، دانشجو
|
  • Sm Imeni, A. Akhavan Sepahi, Mm Soltan Dallal* Pages 1-9
    Introduction
    Bacteriophages are viruses that infect and destroy prokaryote cells, specifically the bacteria. They act too selective, so as each bacteriophage affects only on specific type of bacteria. Due to their specific features, bacteriophages can be used as an appropriate substitute for antibiotics in infectious diseases treatment. Therefore, this study aimed to isolate E. coli-specific bacteriophage from raw sewage.
    Methods
    Eight samples of raw sewage, each containing approximately 50 ml of raw sewage with 10 minute gap, were prepared from Zargandeh wastewater treatment plant, Tehran, Iran. The sewages were mixed with Brain-heart infusion medium (BHI) as a liquid culture medium in order to let the microorganisms grow. Incubation, purification and determination of bacteria were followed repeatedly to isolate the bacteriophage. Then it was tested on E.coli (ATCC 25922), Enterococcus faecalis (ATCC 19433), Staphylococcus aureus (ATCC 2392), and Yersinia enterocolitica (ATCC 9610) in order to determine the bacteriophage selectivity.
    Results
    The E.coli bacteriophages were successfully isolated from all the eight samples, that were completely able to lyse and destroy E.coli bacterial cells, though no effect was observed on other types of bacteria.
    Conclusion
    The study findings revealed that bacteriophages act selectively. Considering the raise of antibiotic resistance in the world, bacteriophages can serve as a good substitute for antibiotics in treating infectious diseases.
    Keywords: Antibiotics, Bacteriophage, E.coli, Sewage
  • Mh Ehrampoush, Gh Halvani, Mt Ghaneian, A. Dehghani, M. Hesami Arani* Pages 10-25
    Introduction
    In the absence of proper control, environmental hazards and risks from industries, can be irreparable damages to the environment. Hence, this study with the aim of environmental risks identification and assessment (such as emissions to air, discharges of pollutants into water, the discharge of pollutants in soil, consumption energy, etc) and estimation of control costs by (william fine) and (PHA) method in the Kavir steel Complex.
    Methods
    environmental hazards that identified by field observations, categoried on the Preliminary Hazard List (PHL) on unit, human activities and performance of the machines in the production hall of Kavir Steel; then was done risk assessment by William Fine method for calculation of (RAC1). After providing reform strategy for critical risks , (RAC2) calculated. In this study was used software (SPSS) version 19 for statistical calculations.
    Results
    According to this study, the number of 356 environmental risk, in the form of 9-risk groups, identified. before the offered intervention strategies, the number of acceptable risks 89, the lowest practictable (ALARP) 204 and 63 was unacceptable risks. prospecting after the offered intervention strategies, changed the number of acceptable risks 183 and the lowest practicable (ALARP) 173.
    Conclusion
    The results show that the comprehensive identification and assessment of environmental risks in the rolling steel industry, presenting technical flaws and imperfections and errors of destructive environmental staff to the issue of environmental and making necessary to auditing environmental, and changing attitude of personnel, sensitivization of rolling steel industry personnel to maintain and improve the health of the environment.
    Keywords: environmental risk management, rolling steel industry, William Fine, environmental hazards, PHA
  • Fs Asgarian, H. Falahzade*, F. Etesam Pages 26-35
    Introduction
    Sleep problems are taken into account as a prevalent problem within school-age children that is normally ignored in spite of its high prevalence. Therefore, this study aimed to determine the frequency of sleep problems within elementary students in Kashan.
    Methods
    This study is descriptive-cross sectional, in which 300 children (7-12 years old) of Kashan elementary schools were randomly selected via cluster sampling method. The study instruments for data collection involved questions concerning children's age and sex as well as BEAR'S questionnaire, which were filled by the children's mothers. Moreover, the study data were analyzed by descriptive statistics method (mean and standard deviation), independent sample T-test was used to compare mean of sleep duration and Mann-Whitney u test was applied to evaluate the difference between age and sex groups.
    Results
    Totally, 300 children participated in this study, among which 44.3% were boys and 55.7% were girls. The most common sleep problems involved nightmare and resistance against a wakening. Relative frequency of awakening during night was observed to be higher within boys than girls (p
    Conclusion
    High frequency of sleep problems in the current study may indicate the significance of taking sleep problems into consideration within students as well as informing healthy sleep patterns in order to promote knowledge level of parents via schools and parent-teacher meetings.
    Keywords: Children, Disorders, Sleep
  • S. Rahdar, M. Ahmadabadi, E. Bazrafshan, M. Taghavi*, M. Amrollahi Pages 36-50
    Introduction
    Textile industry is regarded as one of the largest producers of dye and organic compounds, and Methylene Blue is the most commonly used dye material. In the present study, peanut shell powder was used as a low-cost adsorbent for removal of Methylene blue dye from aqueous solutions.
    Methods
    In this experimental study, effect of operating parameters including pH (2-12), reaction time (5-210 min), adsorbent dosage (0.1-1 g/l) and initial dye concentration (10-120 mg/l) were assessed on dye removal from synthetic wastewater. Moreover, the adsorption behavior of dye was evaluated by Freundlich and Langmuir isotherms.
    Results
    Maximum removal efficiency of methylene blue was achieved at optimal pH of 11, reaction time of 75 min, adsorbent dosage of 8 g/l and initial dye concentration of 10 mg/l. With increasing dye concentration from 10 to 100 mg/l, removal efficiency was decreased from 99.5% to 96.46%. The obtained data demonstrated that adsorption process of Methylene blue using peanut shell powder was well fitted with Langmuir isotherms (R2=0.894).
    Conclusion
    Based on the results of the current study, the peanut shell seems to have an appropriate ability in Methylene blue dye removal from aqueous solution, and textile industry wastewater.
    Keywords: Adsorption, Equilibrium isotherm, Methylene blue, Peanut shell powder
  • M. Malakootian*, Ar Mesdaghinia, Y. Soltaninejad Pages 51-64
    Introduction
    Heavy metals are regarded as toxic stable elements in the environment that with the entry into water sources, finally it enters into the biological cycle of life and develops some adverse effects. Therefore, the present study aimed to determine the concentration of chromium and arsenic heavy metals in the river basins of Baft and Ravar dams.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted from August 2013 to June 2014. During the field surveys of the river basins, 4 sampling stations of river basins of Baft and Rabor dams were selected. One combined sample was taken on 15th of each month from the mentioned river basins as well as Baft and Rabor dams. The chromium and arsenic concentrations were measured for 12 months in river basins of Baft and Rabar dams by Furnace Atomic Absorption device, and the study data were analyzed applying SPSS software.
    Results
    The mean concentration of chromium was reported 5.01 and 5.19 in the river basins of Baft dam and 5.44, 5.5, 5.42 and 5.45 ppb in river basins of Rabor dam. The mean concentration of arsenic in the river basins was demonstrated to be 16.52 and 11.71 ppb in Baft dam, and 12.28, 13.6, 7.13 and 8.78 ppb in Rabor dam. In addition, the mean concentration of chromium was reported 5.02 and 5.38, and arsenic concentration was obtained 23.53 and 9.12 ppb, respectively in Baft and Rabar dams.
    Conclusion
    Based on the study results, the chromium concentration in the studied stations was demonstrated to be significantly less than guidelines of WHO, EPA and Institute of Standards and Industrial Research of Iran, whereas arsenic concentration was demonstrated to be significantly higher compared to these guidelines(p
    Keywords: Dam, Heavy metals, River
  • R. Karami Nejad*, Z. Tabatabai Shahrbabaki Pages 65-76
    Introduction
    Spiritual intelligence is concerned with understanding the origin and meaning of life. In other words, it involves our ultimate goal to live. Therefore, this study aimed to compare the spiritual intelligence and the attribution styles among addicted and non-addicted women in Yazd.
    Methods
    In this correlational study, the study population consisted of all women in Yazd in 2013, among which a sample of 300 subjects were selected via multistage random cluster sampling from three areas of Yazd. As a matter of fact, 108 addicted subjects were selected referring to Addiction Treatment Centers via multistage cluster sampling. The 29-item spiritual intelligence questionnaire (Abdollah Zadeh et al.) and Attribution Style Questionnaire (ASQ) (Peterson Co Seligman) were applied and the study data were analyzed using t-test and Pearson correlation.
    Results
    The study results indicated a significant difference between addicted women and non-addicted ones in regard with spiritual intelligence (one-tailed, P
    Conclusion
    The results of the present study showed that, without understanding the meaning of life, human life would not be worth much. Life suffering without spirituality would not be meaningful and in dealing with life challenges, it will lead the humans to step down and get helpless. Finding the meaning of life as well as having a positive attribution style can be mentioned as effective elements in regard with the women's tendency to the drug.
    Keywords: Addiction, Attribution styles, Spiritual intelligence, Substance abuse
  • N. Jafari, A. Ebrahimi*, Hr Pourzamani, H. Esmaeili Pages 77-88
    Introduction
    Water turbidity is caused by some particles, organic compounds and microorganisms. This study aimed to evaluate the performance of magnetic nanoparticles coated with chitosan as a cationic polymer in turbidity removal from aqueous solution.
    Methods
    In this empirical study, the chemical co-precipitation technique was used to synthesize the magnetic nanoparticles coated by chitosan polymer. The effect of magnetite nanoparticles doses (1, 2, 3 and 4 g/l), pH(in the range of 4, 6, 7 and 9), settling time (5, 10, 20, 30, 40, 50 and 60 min), external magnetic field strength(in the range of 0, 0.25, 0.5 and 0.7 Tesla) and initial various turbidity values (250, 500, 750 and 1000 NTU) were studied.
    Results
    The study results showed that increasing the dose of nanoparticles, settling time, the external magnetic field, and the acidic conditions in the pH range of 5-6 were considered as the agents of increasing turbidity removal performance by chitosan-coated magnetic nanoparticles. Using the studied nanoparticles in the optimal conditions, the water turbidity decreased up to 99.5%.
    Conclusion
    As the study findings revealed chitosan-coated magnetic nanoparticles showed a good performance in turbidity removal from aqueous solutions. Using the external magnetic field could significantly reduce the settling time of magnetic flocs. As a result, simultaneous use of the studied magnetic nanoparticles with the external magnetic field can significantly reduce the turbidity of high turbid waters.
    Keywords: Chitosan, Nanoparticles, Turbidity, Water
  • Mh Dehghani, Z. Norozi, A. Nikfar*, Ah Mahvi Pages 89-101
    Introduction
    BPA is a non biodegradable antioxidant that has greatly hazardous for human and animals health. and Because of the eliminating alone fewness amount of the BPA during the wastewater treatment, wastewater that contains BPA can be source of pollution in aqueous solution. The objective of this study was Performance of ultrasonic and H2O2 technologies in removal of BPA from aqueous solution.
    Methods
    Experiments of sonochemical was carried out with use of unit ultrasonicator (Elma), which in the two power 300 and 500W, frequencies at 35 and 130KHz. Hydrogen Peroxide in concentrations at 5, 15 and 30mg/lit was applied. Initial concentration BPA at limits 2, 5, 20 and 50 mg/lit which For measuring concentration of BPA used from Spectrometer UV/VIS Lambada 25 Perkin Elmer, Shelton unit.
    Results
    The results demonstrated that hybrid ultrasonic and peroxide Hydrogen processes with Efficiency 98.65%, has the highest efficiency in the removal of BPA. The most decomposition rate achieved at the frequency of 130 KHz and 500W assisted by 30mg/lit H2O2 at pH 11. Also the results demonstrated that with pH increase destruction rate BPA the increased by any three processes (ultrasonic, H2O2 and both hybrid).
    Conclusion
    The results demonstrated that hybrid ultrasonic and peroxide Hydrogen processes can be used as a clean method and friendly environment for waters treatment are contains desirable BPA.
    Keywords: Bisphenol A, ultrasonic, Hydrogen peroxide, aqueous solution
  • A. Hamzeian, Mm Taghizadeh, E. Asrari Pages 102-109
    Introduction
    As odor for potable water is unpleasant for costumers, it needs to do researches for finding the reasons of odorous water. Sasan spring that is located in, near kazeroon city, Fars, Iran, is potable water resource for Kazeroon and Booshehr city and many other villages. Water in Sasan spring has the odor problem. With regards to important role of algae on ado r problems in this study the role of algae on odor was investigated.
    Methods
    After regular sampling, the TON (threshold odor number) was indicated and algae species was distinguished and the number of total algae and any species of algae was numbers by microscopic direct numbering method .as the algae mass is related to nitrogen and phosphor concentration, results of concentration Of nitrogen and phosphor in this spring that was examined regularity by water company was investigated and compared to concentration of these component that are need for algae growing.
    Results
    results shows that TON was in range of 4.477 to 6.2 that indicated oderous limit . Regression and diagram between TON and number of total algae showed the linear relationship.
    The concentration of nitrogen and phosphor, showed adequate condition for algal grow. Result of determination of algae species showed high population of Oscilatoria and Microcystis species, which are known as essential case of mold odor in water resources. Investigation on geological maps in the region around the Sasan spring, show alluvium source and is effected by surface part of it’s around land.
    Conclusion
    because of the algae was determined as the essential cause of odor in the spring, and algal growth is related to nutrients, and because of the surface pollution can penetrate in the alluvium lands around the spring, and effect the water in spring, so nutrient control and management is the essential way for odor control in the spring.
    Keywords: Sasan spring, odor, algae Oscillatoria, Microcystis, TON
  • A. Saghafipour*, N. Jesri, M. Noroozi Pages 110-117
    Introduction
    Malaria is one the most important health problems in most areas of world. This disease is endemic in 106 country of the world. This study was done in order to detect the epidemiologic situation of malaria in Qom province during 2001-2012.
    Methods
    This descriptive study was done using existing data in Qom province during 2001 to 2012. Data analysis has been done by SPSS software, and with T-test and chi-square.
    Results
    599 cases of malaria reported in Qom province. The majority of cases (64.3%) were male. Most cases of malaria due to Plasmodium vivax (91.31%). 8.5% of affected people being Iranian and 91.5 % of patients were non Iranian. Most cases of the disease (67. 11%) were in age group 15 years and higher.
    Conclusion
    Because of Qom province is being pilgrims, also according to the presence of mosquitoes as insect's malaria vectors, malaria control programs such as screening, treatment for patients should be continued.
    Keywords: Malaria, Epidemiology, Plasmodium, Qom
  • R. Golvardzadeh, Sa Yasini Ardakani* Pages 118-126
    Introduction
    Medicinal plants are highly taken into consideration due to having natural antimicrobial compounds which Iran can be introduced as one of the richest sources of medicinal plants. Hence, the purpose of this study was to determine the antibacterial activities of grape seed extract on shelf life of tilapia.
    Methods
    The prepared fish were divided into 2 groups: the first group was treated by dipping for 30 min in grape seed extract (1.5%v/v), and the second group was dipped in distilled water as the control sample. The control and treated fish samples were analyzed for microbiological (total count of mesophilic aerobic micro organisms, PTC) and sensory characteristictis over a perid of 20 days.
    Results
    The study results indicated the extract treatment group significantly delayed (p
    Conclusions
    The present study findings revealed that grape seed extract seemed to be extremely effective in extending the shelf life of tilapia fish fillet during the refrigerated storage.
    Keywords: Antibacterial, Grape seed, Tilapia
  • A. Chaparian*, S. Bagheri, F. Shamsi Pages 127-136
    Introduction
    Patients should be aware of the risks of ionizing radiation used in medical imaging procedures to make appropriate decisions about the diagnosis and treatment of their disease. The aim of this study was to assess the awareness of radiation risks associated to radiological and CT scans tests among the referring patients to imaging centers of Yazd hospitals.
    Methods
    A cross-sectional descriptive study was conducted on 251 patients during April to May 2014. The questionnaire with 33 questions included questions on demographic information, knowledge about different methods of imaging and associated probable risks, and patient expectations was designed and distributed among patients and they were asked to complete them.
    Results
    The mean score of patients’ awareness was 56.21% with a standard deviation of 16.78%. Significant relationship between age, gender and educational degree of the patients with their knowledge was observed. While 95.6% of patients were expecting their doctor to explain them about the benefits and risks of each test but only 6% of physicians explained this topic to them.
    Conclusion
    Patients’ knowledge can play an important role in reduction of unnecessary imaging tests but despite a strong desire in patients for obtaining awareness, their knowledge in this topic is not satisfactory. Therefore some strategies should be applied to increase the patients’ awareness.
    Keywords: Knowledge, Medical Imaging, Patient, Radiation Effects
  • Ss Mazloomymahmoodabad, Z. Karimiankakolaki*, B. Enjezab, T. Soltani Pages 138-149
    Introduction
    Urinary tract infection is considered as one of the most common complications of pregnancy, which can be avoided via adopting preventive behaviors. Hence, the present study aimed to investigate determinants of preventive behaviors of urinary tract infection in pregnant women based on the constructs of Health Belief Model in Yazd.
    Methods
    This descriptive cross- sectional study was conducted on 160 pregnant women referred to health centers of Yazd, suffering from urinary tract infection, who were selected via purposive sampling method. In order to glean the study data, a questionnaire based on the Health Belief Model construct was applid and then the study data were analyzed using SPSS Software (ver.18) via frequency tables and t-test.
    Results
    Among the pregnant women, 63.1% (101 patients) demonstrated average score of knowledge and 36.9% (59 patients) had good knowledge. Regarding the constructs of Health Belief Model, 73.1% (117) had good score of perceived barriers, 95% (152) demonstraded good perceived benefits, 95% (152) reported good perceived susceptibility, and 81.3% (130) scored a good level of perceived severity. Moreover, a significant correlation was observed between the total score of knowledge and attitude (p=0.02), though the correlation between the behavior and knowledge (p=0.08) as well as attitude and behavior (p=0.09) were not proved to be significant.
    Conclusions
    According to the results, further structural intervention needs to focus on perceived barriers in order to prevent the urinary tract infections. Furthermore, behaviors related to eating and hygiene habits should be considered further and the importance of family, wife and the media involvement seem to be essential in designing the training programs.
    Keywords: Health belief model, Pregnant women, Urinary tract infection
  • F. Farahat, Ar Daneshkazemi, M. Amiri, A. Ebrahimpoor Aghdari* Pages 150-161
    Introduction
    Diabete can cause various complications and problems. Oral problems are one of the most health problems in these patients. The present study was designed and accomplished by the aim of determining the status of DMFT index in type II diabetic patents and its correlation with HbAc1 in Yazd city in 2013.
    Methods
    In this descriptive-sectional study, 203 type II diabetic patients who referred to the center of diabetes research in Yazd, were selected and studied in two groups of controlled and un-controlled (HbA1c under and over
    Results
    Our findings showed that the average number of decayed, missed and restored teeth were significantly higher in patients with un-controlled diabetes (P =0.000). Also Perarson's correlation coefficient showed a significantly positive relationship between HbAc1 and age, duration of having diabetes, decayed tooth, ,missed tooth and restored tooth. There was a statically significant difference for DMFT in two groups according to using toothbrush and Dental floss (P =0.000).
    Conclusion
    The mean score of DMFT in patients with un-controlled diabete was significantly more than patients with controlled diabetes. Also HbAc1 had a significant and positive relationship with age, duration of having diabetes, decayed tooth, missed tooth, restored tooth and oral health (using toothbrush and dental floss).
    Keywords: DMFT, Diabetes type II, HbAc1
  • Ma Morowatisharifabad, F. Mansoori*, A. Dehhgani, A. Najarzadeh, Z. Karimiankakolaki, Aa Dehghani Tafti Pages 162-175
    Introduction
    The text message can be presented as a way to change patterns of behavior-based prevention programs, such as the theory of planned behavior and health belief model to be used., And as an alternative approach to the individual and group training programs should be considered. The present study examined the effectiveness of this new method in promoting food handling behavior of a team of health volunteers on health belief model was based.
    Methods
    This study was an evaluation of an intervention in which 16 health centers, 200 health volunteers who were actively involved Yazd city who were randomly divided into two groups. After the initial test, chi-square test, t test were analyzed.
    The intervention group received an educational package on the SMS regarding food handling behavior on health Belief Model was designed for codification; wantonly within a month and a half a day and after 8 weeks of the last SMS sent from any intervention and control groups was performed in a secondary assessment. Tool for data gathering questionnaire consisting of structures of health belief model including demographic variables, respectively. Data were using 18spss and employing applied, statistical tests of non-parametric Wilcoxon, Mann-Whitney and Kruskal-Wallis, Chi-square and correlation coefficient the analysis was.
    Results
    The overall food handling behavior, after training significantly increased in the intervention group (p =0/01), while the control group was not significant (p=0/21). Cooling behavior after training in the experimental group and the control group was significantly increased (p =0/00). Cooking behavior, after training in the intervention group (p =0/11) and control group( p =0/17) was not significantly increased. Individual health behavior, after training in the intervention group (p =0/13) and control group (p =0/07) was not significantly increased.
    Separation behavior after training has not significantly increased in the intervention group (p =0/73), while the control group was significantly increased (p =0/00). Structures score of perceived susceptibility, perceived severity, perceived benefits, perceived barriers, so after training significantly increased in the intervention group, while the control group than in the other structures perceived severity scores increased significantly observed. (p =0/00)
    Conclusion
    The results of this study show that the short message service as a new and effective method of Raeder shaping food management practices used.
    Keywords: SMS, food handling behavior, health Belief Model
  • A. Ebrahimi, J. Refahi, H. Zareei Mahmoodabadi*, N. Ghasemi Pages 176-186
    Introduction
    Studies show that parents of children with autism disorders are more exposed to the stress of having disabled children than the parents of children with other psychological disorders.
    All the problems of these children can endanger the quality of life and happiness of their families.
    The more the ability of people for coping, so the present study with the aim of studying Effectiveness of Cognitive Group Therapy on Quality of Life and Happiness among Mothers of Autistic Children was done.
    Methods
    The aim of the present study was to examine effectiveness of cognitive group therapy on quality of life and happiness among mothers of autistic children in Shiraz. This study was an experimental study with pretest and posttest with control group design. At first the Quality of Life Questionnaire and Happiness Inventory were administered to mothers of autistic children and after analyzing the data 30 mothers of autistic children who gained lower scores on these tests were selected based on simple random sampling and assigned two groups; experimental and control. The experimental group underwent treatment method for 12 sessions with two month follow up study, but the control group did not receive any treatment.
    Finding; Data was analyzed using descriptive and inferential statistics and showed that there was a significant positive correlation between cognitive group therapy and improvement in quality of life and happiness in mothers with autistic children. Follow up studies showed that cognitive group therapy had a significant effect on in quality of life and happiness in the control sample.
    Conclusion
    The results showed that the intervention which has been done could improve the quality of life and its dimensions in parents of children with autism, resulting in the increasing happiness of the parents. Hence, this method of therapy can be used as therapy, either alone or in conjunction with other forms of mental health treatment, to supply the mental health of future children and adults.
    Keywords: cognitive group therapy, quality of life, happiness, mothers of autistic children
  • Mr Zare, E. Taheri, A. Fatehizade, Mm Amin* Pages 187-197
    Introduction
    Nowadays, application of MTBE due to its physical and chemical characteristics including high solubility in water has been increased, resulting in its release into the water resources. On other hand, waste activated sludge derived from municipal wastewater treatment plant (MWTP) contains high amount of carbon. Therefore, this study aimed to provide the activated carbon via sludge of MWTP as well as to evaluate its efficiency for MTBE removal.
    Methods
    The effect of some parameters such as kind of activator, pH (2-10), contact time (0-240min), adsorbent dose (2-6g/L) and initial concentration of MTBE (20-70mg/L) was investigated on MTBE adsorption via activated carbon, after preparation of coal from wastewater sludge and activation of this coal via 3 molar solution of H2PO4, and KOH as well as 5 molar solution of ZnCl2. MTBE concentration in solution was determined via Gas-Chromatography instrument. The obtained experimental data were modeled by adsorption model of Freundlich and Langmuir.
    Results
    The maximum adsorbed MTBE per gram of activated carbon was obtained when the ZnCL2 was used as an activator; however, there was no statistically significant difference among different activators. In addition, maximum removal efficiency (about 50%) was obtained in acidic pH of 4, 6g/L of activated carbon and 20mg/L of MTBE concentration. Results of adsorption isotherm showed that Freundlich adsorption model had a better compliance with the experimental data.
    Conclusion
    Regarding the problems associated with sludge disposal of wastewater treatment plant, recycling of this sludge, as an adsorbent, can eliminate most of these problems. As a result, the economical features with respect to industrial scale application and the efficiency of this substance in removal of other pollutants are recommended to be investigated.
    Keywords: Activated carbon, MTBE removal, Sludge recycling
  • A. Goli, Ar Talaiekhozani* Pages 198-207
    Introduction
    Formaldehyde is a toxic, mutagen and probably carcinogen compound that can be released to air by world different industries. The present study aimed to investigate the kinetic parameters of a trickling bio-filter as well as to present a simple regression model.
    Methods
    The data of previous studies on formaldehyde vapor removal by bio-trickling filter in a laboratory scale was used to determine rmax and Km. Moreover, the data were applied to develop a simple regression model.
    Results
    Formaldehyde removal efficiency in different input concentrations was predicted by both regression and kinetic models. All results were compared with actual data in the pilot study.
    Conclusion
    The results of the present study revealed that although regression model has a high precision, it only could predict the mean of bio-filter efficiency in formaldehyde removal. Kinetic model demonstrated some extent of error in predicting, though it has a good alignment with the actual data, and thus, the results of this model can approximately predict ups and downs of system navigation.
    Keywords: Biodegradation, Bio, filter, Formaldehyde, Kinetic coefficient, Modelin
  • Ma Bahrami, M. Akbari*, Mh Emami, H. Falahzadeh Pages 208-223
    Introduction
    The success of any organization depends on the existence of an effective evaluation system. The usages of accreditation standards are very useful. Accreditation signifies the external evaluation in order to examine the performance of health centers. The study of present research is done by the aim of sketching the executive structure of accreditation from stakeholder’s perspective
    Methods
    The descriptive study research was done through cross-sectional method in throughout the country stakeholders; 2014. A total of 200 stakeholders contributed in the study. Stakeholders are the ones who are involved in the presentation of accreditation and also well aware of the current structures and its goals. The checking tools of this questionnaire research are closed.
    At the first phase, a semi-open questionnaire was completed by 72 people, after adding their points of view the closed questionnaire was given to 128 stakeholders. Individuals answered the questions by giving points from 0-10. The validity and reliability of date was derived by experts and also from Cronbach’s Alpha exam, and analyzed by spss18 software.
    Results
    The results has shown much of the stakeholders believe that hospitals should be voluntarily in implementing accreditation at first then be compulsory by an NGO organization such as JCI along with international standards. Also should be evaluated annually with the training of accreditation.
    Conclusions
    Generally stakeholders were not satisfied with the present accreditation procedures and base on results of descriptive and analytical assessment respondents were analyzed, the final accreditation Administration was presented.
    Keywords: Administrative Structure, Hospital Accreditation, stakeholders
  • My Seifi Gandomani*, M. Janbozorgi, A. Alipour, M. Aliakbari Pages 224-239
    Introduction
    Mental health is one of the priorities of health system. In recent years emphasis on sprituality and religion as essential component of psychoeducational and theraputic approaches is increased. This research aimed to investigaton the impact of Islamic Quality of life Therapy on depression and quality of life in students with MDD in Chaharmahal & Bakhtiari Payam-e- Nour university.
    Methods
    This research is performed in a quasi-experimental design. To do so, using diagnostic interview 40 depressed students were selected among the clients of councelling centers and after satisfying, were assigned to experiment and control groups using random eplacement method. Then all of them were completed the Beck Depression Inventory and WHO Quality of life questionaire in pre-test phase. Then Islamic quality of life therapy were conducted for the experiment group in 10 session for 90 minutes. The data were analysed using ANCOVA in SPSS-18 software.
    Results
    finding showed that Islamic quality of life therapy has decreased depression(f(1¡33) =96/3,p
    Conclusion
    Attention to religion as a one of the most important components of culture and adding it to psychological interventions with an integrative and holistic perspective to humans, can increase the effectiveness of interventions.
    Keywords: Psychotherapy, Islamic orientation, Quality of life, Depression, Student